Притисни Enter за пребарување или Esc за исклучување
Blog thumbnail

Она што не сме го знаеле за најубавиот дел на Солун, Каламариа

Она што не сме го знаеле за најубавиот дел на Солун, Каламариа

Blog thumbnail

Еден од најубавите делови на Солун, Каламарија. Името го има добиено по принцезата Мари Бранковиќ, ќерка на деспотот Џурџа Бранковќ и византиска принцеза Ирине Кантакузине. Мара била многу почитувана личност помеѓу обичниот народ, не поради нејзиниот статус и богатство туку со статусот на многу способна, дарежлива и приврзана кон народот, а и поради нејзината убавина.