Бари - Алберобело - Наполи - Амалфи - Позитано - Салерно - Помпеа - Везув - Матера


 
1 ДЕН 21.10.2022 (Скопје – Драч – Бари)


Поѓање во 12 часот од Скопје за Драч (од граничен премин Ќафасан, можност за собирање на патници кои се од Охрид, Битола..) од хотел Вип, наспроти Ист Гејт мол.
Попатни застанувања за одмор и царински формалности.
Пристигнување во Драч и качување на траект за Бари. Ноќно патување со траект и ноќевање на траект.


2 ДЕН 22.10.2022 (Бари – Арбелобело – Наполи)

Пристигнување во Бари во утринските часови.  
Панорамски разглед на градот и посета на базиликата Св.Никола.
Поаѓање за Алберобело,  мало гратче оддалечено 70 км. од Бари кое е на листата на УНЕСКО за заштитени споменици на култура. Алберобело е препознатлив по многубројните бели куќички од сув камен и мов,  понекаде прошарани со симболите кои служеле како декорација или за заштита од лошите сили и демони, познати под името ,,трули”, градени  во XV век.
Денес најголемиот број од овие куќички служат за сместување туристи или продажба на сувенири, но во некои од нив се уште живеат и локалните жители.
Слободно време за прошетка, индивидуални активности и можност да се доживее оригиналноста на овој град како од бајките.
Во однапред договорено време поаѓање кон Наполи и сместување во хотел. Ноќевање.